Kapat

Freze Makinesi Nedir, Ne İşe Yarar?

Freze makinesi; endüstriyel talaşlı imalatta kullanılan bir çeşit takım tezgahına verilen isimdir. Freze makinesi 19. yüzyıl sonlarında ortaya çıkmıştır. Metal veya metal içeren parça imalatı yapan her işletmede yer alan freze makineleri her geçen gün geliştirilerek teknolojik gelişim hızını yakalamıştır. Geliştirilmiş hali ile CNC freze tezgâhı olarak işletmelerde yer alan freze makineleri bilgisayarlar ve özel programlar yardımız ile üretimde hız kazandırmaktadır. Günümüzde torna freze, dikey freze, CNC freze tezgâhı, üniversal freze tezgâhı, kopya freze tezgâhı gibi pek çok “tezgâhtan bahsetmek mümkün. Gelin önce freze nedir, freze ne işe yarar konusuna değinelim.

 

Freze nedir, ne işe yarar?

Freze nedir sorusuna frezelerin çalışma prensibinden bahsederek cevap verebiliriz. Frezelerin çalışma prensibi şu şekildedir; kendi ekseni çevresinde dönen bir kesici takım aracılığı ile iş parçasından talaş kaldırıp şekillendirir. Bu şekillendirme delme de olabilir, yüzey işleme de. Özellikle metallerden imalat yapılan firmalarda kullanılmaktadır. Gelişen teknoloji ile freze makinelerinde de ilerleme olmuştur ve CNC freze tezgahları işletmelerde yerlerini almışlardır. Peki, CNC freze tezgahı nedir, bu konu hakkında bilgi verelim.

 

CNC freze tezgâhı çalışma prensibi nedir?

CNC freze tezgahı; üzerinde birden fazla kesici ağız bulunan, doğrusal ilerleyerek iş parçalarından talaş kaldırma işlemi yapan makinelerdir. Düz ve açılı yüzeylerin işlenmesi, kanal açma, düz ve dairesel bölüntülerin oluşturulmasını sağlamaktadır. CNC freze tezgahlarının çalışma şekli neredeyse konvansiyonel tezgahlarla aynıdır. Aralarındaki belirleyici fark, bu tezgahlara bir bilgisayar entegre edilmiş olmasıdır. Böylece tezgâhın ve kesici takımın hareketleri bilgisayar sistemi aracılığı ile kontrol ve kumanda edilir. Bu sayede hatasız bir işlem oluşturulur. CNC takım tezgâhları; yüksek verimlilik ve parça kapasitesi, kolay kalite kontrolü, ek aparat ihtiyacının az olması, tek bağlamda birden fazla işlem yapılabilme olanağı gibi pek çok avantaj sağlar. CNC teknolojisi ile otomotiv, havacılık, savunma, makine imalatı, kalıpçılık gibi birçok sektörde makine parçaları hatasız, seri ve ekonomik şekilde üretilebilmektedir. Bu noktada CNC freze hakkında daha fazla detaya ulaşmak isterseniz CNC Freze Nedir ve Nasıl Yapılır?” başlıklı yazımıza tıklayarak detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

 

Siz de CNC işleri, CNC siparişleri, CNC freze, CNC freze tezgahı ile kalıp ve metal parça çözümleri arıyorsanız; her türlü CNC freze, tel erezyon, torna fason imalat işlemleriniz; plastik, alüminyum, çelik gibi malzemelerde delme, kesme, fason üretim işlemleriniz için bizlere 0 545 525 58 11 numaralı telefonumuzdan veya linke tıklayarak ulaşabilirsiniz. Arslan CNC İletişim

 

Diğer Yazılarımız